Populaire muziek uit de Franco-Vlaamse school

Featured

Zondag 5 maart 2023, Vrije School, De Meesterstraat 2 in Delft, aanvang 15:00 uur

Het programma is Franstalig en bevat chansons, een nieuw genre in het begin van de 16e eeuw. Maar de componisten kwamen deels uit Vlaanderen en de noordelijke Nederlanden. Belangrijke namen waren Josquin des Prez, Claudin de Sermisy, Orlando di lassus, Passereau, Clément Jannequin en Jan Pieterszoon Sweelinck.

“La Serenissima” Koorstukken en instrumentale muziek uit Venetië, 16e eeuw

Featured

Zondag 19 juni 2022, 16.00 uur in de Oud-Katholieke Kerk, Bagijnhof 21 in Delft.

Entree € 10 Studenten € 5 (prijzen incl. programmaboekje)

La Serenissima, de meest serene, is de koosnaam die Venetianen al eeuwen gebruiken voor hun stad. (toelichting concert onder affiche)

De ruggengraat van het programma is een toonzetting van de vaste misdelen door Andrea Gabrieli. Daar omheen klinken motetten, die verband houden met Maria, de moeder van Jezus. Alleen het slotstuk wijkt af: dat is een toonzetting van Psalm 100. Ook de taal van dat stuk wijkt af: Schütz vervangt het Latijn voor het Duits, omdat het bedoeld was voor gebruik in Lutherse kring, waar de volkstaal voor kerkmuziek was geïntroduceerd. De instrumentale muziek, die wordt uitgevoerd, werd zowel in als buiten de mis gebruikt.

Een typisch aspect van de Venetiaanse muziek is het gebruik van dubbelkorigheid: twee of meer zelfstandige koren zongen vanaf verschillende galerijen in de San Marco elkaar toe. In ons programma is dubbelkorigheid te horen in de stukken van Giovanni Gabrieli, Monteverdi en Schütz. Bij Gabrieli is het ene koor vervangen door een blokfluitkwartet. Bij Monteverdi klinken beide koren gelijktijdig, en bij Schütz horen we de dubbelkorigheid, die het meest kenmerkend is voor de Venetiaanse stijl.

Kom mee, we gaan terug naar de stad in de lagune, kom luisteren naar de Serenissima op 19 juni 16:00 in de Oud-Katholieke Kerk, Bagijnhof Delft

Concert 7 november 2021 Operafragmenten Henry Purcell

Featured

Aanvang 15:00 uur. Vrije School – WIDAR, De Meesterstraat 2, Delft

Entree € 15.00 studenten/ scholieren € 10.00. Programma, drankje en hapje inbegrepen

Fragmenten uit Dido & Aeneas, The Fairy Queen, King Arthur Funural Sentences

Bij de toegang zullen we controleren op Coronatoegangsbewijs. We worden begeleid door een barokensemble dat ook een aantal instrumentale werken zal uitvoeren. We besluiten de middag met een gezellige borrel!

We zijn per 1 september weer begonnen met de repetities in onze repetitieruimte, de kapel van het Stanislascollege. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Volgend jaar gaan we werken aan een dubbelkorig stuk. Dat gaan we samen met het Vocaal Ensemble Amandi Consort uit Gent uitvoeren, zowel in Delft als in Gent.

Concert met cantates Dietrich Buxtehude

Featured

zaterdag 8 februari 2020, Lutherse Kerk Delft, 20:00 uur

Op zaterdag 8 februari 2020 voert Messa di Voce vier prachtige cantates van Buxtehude uit, waaronder de aria cantate Jesu meines Lebens Leben. Ook staat het orgelstuk Passacaglia, eveneens van Buxtehude op het programma en instrumentale composities van Johann Christoph Pezel, een tijdgenoot van hem.

Dietrich Buxtehude (1637-1707) wordt gezien als de voorloper van Bach en Händel, zij waren tijdens zijn leven grote bewonderaars en bezochten hem om zijn werk te bestuderen. Het belang van Buxtehude’s orgelmuziek en solo-en koorcantates is immens groot voor de ontwikkeling van de 17e-eeuwse kunst- en kerkgeschiedenis. Zijn invloed reikt tot in Italië en Frankrijk aan toe en in zijn cantatewerk is de vergelijking met Monteverdi snel gemaakt.

Messa di Voce nodigt je uit om deze muziek te komen beluisteren en bewonderen! Reserveren is mogelijk op onze website: reserveren

met dank aan:

Schubertiade 18 mei 2019

Featured

Schubertiade door Messa di Voce

Op zaterdag  18 mei 2019 staat het concert van Messa di Voce in het teken van de natuur en met name de natuur in de maand mei. Op het programma staan de Mailieder, gecomponeerd door onze dirigent Karel Demoet op teksten van Friedrich Ruckert.

Ook wordt een aantal liederen van Schubert uitgevoerd, waaronder An die Sonne en Ständchen.

De pianobegeleiding is in handen van Jorian van Nee, een virtuoos jong talent: hij won meerdere prijzen bij o.a. het Christina Concours, voor solo en beste begeleiding.

Jorian treedt regelmatig op, zowel solo als in ensembles in binnen- en buitenland.

Een bijzonder concert dus: de Mailieder zijn nog nooit in de Randstad vertolkt en voor Messa di Voce is het de eerste keer om muziek te brengen uit de 19e eeuw.

Voor onze trouwe volgers zal dit echt een aangename verrassing worden.

Na het concert staat er een heerlijke high tea klaar, om na te genieten en te proosten op de natuur en de muziek.

Wanneer: zaterdag 18 mei 2019

Plaats: Vrijeschool Widar De Meesterstraat 2 Delft

Tijd: 15.00 uur

Prijs: € 15,- inclusief high tea. Voor scholieren en studenten € 10,-

Messe de Minuit pour Noël van Marc-Antoine Charpentier

Featured

Op zaterdag avond 22 december 2018 zal Messa di Voce de mis voor de kerstnacht van M-A Charpentier uitvoeren in de Lutherse kerk in Delft. Tevens voeren we het Magnificat in G uit. Een klein barokensemble zal voor de instrumentale begeleiding zorgen.

Aanvang 20 uur.

toegang € 10,– incl. programmaboekje. Voor scholieren/ studenten € 7,–

Adres kerk: Noordeinde 4, 2611 KH Delft

Concert “High tea met Purcell en tijdgenoten” 3 juni 2018

Featured

Door ‘Messa di Voce’ m.m.v. blokfluitkwartet Capriola

Op zondag 3 juni 2018 brengt het Delftse koor ‘Messa di Voce’ een Engelstalig programma onder de titel “High tea met Purcell en tijdgenoten”. Een vrolijk lenteprogramma o.l.v. Karel Demoet met songs uit de 16e en 17e eeuw waarin de natuur en ontluikende liefdes uitbundig worden bezongen.

De muziek is voor een groot deel van de bekende componist Henry Purcell, waarvan we een 4-tal nummers uitvoeren zoals het verstilde “Hush, no more” en het stemmige “Rejoice in the Lord Alway”. Daarnaast ook prachtige songs van minder bekende componisten zoals John Dowland, Orlando Gibbons en Thomas Morley. Van de laatste is ook de bekende song “Now is the month of maying” waarin de lente uitbundig wordt bezongen .

De songs worden afgewisseld door instrumentale intermezzo’s uitgevoerd door, een eveneens Delfts ensemble, namelijk het blokfluitkwartet Capriola. Het koor wordt op continuo begeleid door Renske Ligtmans en staat onder de bezielende leiding van Karel Demoet, organist, clavecinist en koordirigent.

Het is een bijzondere uitvoering omdat Messa di Voce dit jaar zijn 40-jarig bestaan viert en daarom wordt u, na het concert, dat ca. een uur duurt, uitgenodigd voor een high tea met zoete en hartige hapjes. De toegangsprijs is Eur 15,- inclusief high tea, consumpties en programmaboekje, voor scholieren en studenten Eur 10,- .

U bent van harte welkom in de Vrijeschool Widar, De Meesterstraat 2, Delft op zondagmiddag 3 juni om 15:00 (zaal open 14:30).